Zdrowiem i dobrą kondycją cieszymy się najczęściej wtedy, gdy sprawnie działa nasz układ odpornościowy. Znane nam wszystkim sposoby wspierania odporności nie zawsze są wystarczające, więc szukajmy nowych. Masaż a układ odpornościowy? Kiwi a odporność organizmu? Sprawdź, jak wpływają te czynniki na naszą odporność!
Jak wzmocnić odporność organizmu, wiedziały już nasze babcie. Czosnek i miód były na porządku dziennym, bo w swoim składzie posiadają wiele związków działających przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Nasze mamy stawiały także na jabłka i… na spacery. Dziś wiemy już, że masaż a układ odpornościowy to zależność, której nie wolno lekceważyć. Dzięki masażom poprawia się krążenie krwi, limfy i innych płynów ustrojowych. Niemal wszystkie układy i tkanki organizmu, w tym ta siateczkowata, w której znajdują limfocyty układu odpornościowego, stają się lepiej dotlenione i odżywione, sprawiając, że odporność organizmu rośnie. A jak to jest z kiwi? Czy zależność – kiwi a odporność organizmu, rzeczywiście jest tak cenna?
Kiwi – dlaczego owoc nazwano tak, jak nowozelandzkiego ptaka?
Owoc aktinidii, czyli znane nam kiwi, pochodzi z Chin, z dorzecza Jangcy i bardzo długo nazywano go… chińskim agrestem. Dopiero w latach siedemdziesiątych, jeden z amerykańskich importerów doszedł do wniosku, że owoc ten jest podobny do ptaków spotykanych w Nowej Zelandii. Ptaki kiwi mają zaokrągloną sylwetkę, są brązowawe i nieco owłosione, tak jak owoce, więc zaczął je nazywać w ten sam sposób. Dziś nikt już nie mówi o chińskim agreście, a smakowity owoc, o zielonym miąższu i meszkowatej skórce nazywany jest właśnie kiwi.
Kiwi a odporność organizmu
Jeśli porównamy kiwi z innymi owocami świata, to szybko dojdziemy do wniosku, że jest ono jednym z najzdrowszych z nich i dlatego zaliczane jest do tak zwanej grupy superfoods, czyli do żywności wspomagającej zdrowie. Codzienne jedzenie kiwi obniża ryzyko wystąpienia wielu chorób, jednocześnie wzmacniając układ odpornościowy. Wszystko to dzięki bardzo dużej zawartości takich związków, jak:
- witamina C – ma silne właściwości antyoksydacyjne,
- foliany – jedna z form witaminy B9, biorąca udział w syntezie komórek ustrojowych, w tym czerwonych krwinek,
- karotenoidy – należą do bardzo silnych, naturalnych przeciwutleniaczy,
- potas – dba o kondycję komórek nerwowych oraz o układ trawienny i krwionośny,
- błonnik pokarmowy – wspomaga proces trawienia i dobry stan jelit, a ten przecież bezpośrednio wpływa na odporność organizmu.
Kiwi – na co jest dobre?
Kiwi a odporność organizmu to zależność, o której wiele mówią zalety tego owocu. Kiwi wpływa pozytywnie na organizm w wielu aspektach:
- Kiwi a ciśnienie krwi – owoc ten przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. W 100 g kiwi znajduje się aż 312 mg potasu, który skutecznie reguluje krążenie krwi. Potas posiada także zdolność hamowania procesu sklejania płytek, co zapobiega zakrzepom. Regularne jedzenie kiwi obniża także poziom trójglicerydów.
- Kiwi a cukrzyca – indeks glikemiczny tego owocu wynosi 50. Oznacza to, że chorzy na cukrzycę nie mogą jeść więcej niż 200 g kiwi na dobę.
- Kiwi a choroby nowotworowe – okazuje się, że regularne jedzenie kiwi może chronić DNA człowieka przed uszkodzeniami, które często bywają przyczyną formowania się zmian nowotworowych. Foliany, znajdujące się w składzie kiwi, są w stanie zapobiegać uszkodzeniom lub wspierać odbudowę niekorzystnie zmienionego DNA. Foliany potrafią też niszczyć niektóre komórki nowotworowe.
- Kiwi a przeziębienie – owoc ten jest fantastycznym źródłem witaminy C. Już jedno kiwi ważące około 100 g, pokrywa całe, dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. W 100 g kiwi jest dwa razy więcej witaminy C niż w cytrynie czy pomarańczy. Wysoki poziom witaminy C w organizmie znacznie zmniejsza ryzyko sezonowych infekcji.
- Kiwi a kondycja oczu – kiwi to bogate źródło luteiny i zeaksantyny, czyli związków, których odpowiedni poziom w strukturach oka ludzkiego chroni przed wystąpieniem zaćmy lub zwyrodnienia plamki żółtej, prowadzących nawet do utraty wzroku.
- Kiwi a odchudzanie – duża zawartość błonnika w kiwi ma ogromny wpływ na utrzymanie prawidłowego procesu przemiany materii, a ponieważ 100 g kiwi to tylko 61 kcal, owoc ten może być elementem diety odchudzającej.